STYRELSEN

  • ERIK SKOG
    ORDFÖRANDE
    Har länge fascinerats av det som finns under ytan utanför vår skånska kust. Tyvärr så upptäcker man att det finns mycket som inte är så bra där nere.
    Plundring av vrak, mängder av spöknät, utsläpp av föroreningar och mikroplast samt en dålig insikt i konsekvenserna av sandsugning. Tycker att allmänheten och politiker behöver få veta mer, för att vi tillsammans skall bättre värna om miljön och det som finns under den spegelblanka ytan.
  • KJELL ANDERSSON
    VICE ORDFÖRANDE
    Vill bidraga till en större förståelse hur vi ska använda och ta vara på havets resurser.
    Började med dykning 1970 och har sedan dess mer än 5 000 dyktimmar. Miljökontrollant i marina projekt, bland annat Öresundsbron. Gjorde den första Öresundsfilmen 1987.
    En av initiativtagarna till bildandet av Öresundsfonden 1988, bildandet av Havsportalen 2008 och första Havsresan 1990.
    Innehar Marinens Dykcertifikat A 1994 och dykarledarcertifikat SA Fartygsbefäl klass V111.
  • KLAS THERMAENIUS
    KASSÖR / ANSVARIG HAVSRESAN
    Är kock i grunden och dykare sedan 1992. Har alltid varit intresserad av havet och kommer ihåg när jag var liten och fiskade torsk på 12 - 15 kg, det är väldigt ovanligt idag.
    Vill kunna påverka till ett friskt och frodande undervattensliv och det är vi duktiga på inom SCSC. Har 1300 dyk bakom mig och förhoppningsvis lika många framför mig.
    Innehar S 30 och master scuba diver.
  • PER OLSSON
    SEKRETERARE
    Genom SCSC hoppas jag kunna bidra till ett ökat intresse i samhället för vår marina miljö och kulturarv. Jag började dyka under 2011 och är sedan 2015 certifierad GUE Fundamentals.
    Det finns många spännande ställen att dyka på runt om i världen, men de mest spännande dyken jag upplevt är här hemma i Östersjön och på Västkusten. Vi har fantastiskt spännande vrak och marina miljöer att utforska.
    Att dyka här är alltid utmanande, men man får också uppleva en tragisk miljöförstörelse med spöknät och utsläpp som man inte trodde var sann förrän man själv fick se det. Detta hade aldrig accepterats en enda dag om det skett uppe på land.
  • JAN CHRISTENSEN
    PROJEKTLEDARE HALIFAX HR871
    Har stor passion för allt som har med vatten att göra. Dykt sedan 1995 runt om i världen, men våra svenska vatten och vrak är det som ligger närmst hjärtat.
    Har genom Halifax-projektet fått en nyvunnen kunskap om flygplan in i minsta detalj. Jag har även fått möjlighet att träffa allt från piloter, flygvapenchefer och befälsutbildare till Agenter och Spioner som följd av medias spridning av vårt projekt. Projektet har öppnat
    upp för nya spännande unika och försvunna flygplan runt om på Jorden, och vi har fått lära en hel del under vägen om möjligheter med 3d-scanningar och andra tekniker som underlättar för sökande efter nya vrak. En hel värld av dolda minnen väntar på oss!
  • ANDREAS VOS
    MARINARKEOLOG
    Började med dykning 1993 och dykt jorden runt. Är uppväxt vid kusten i Skåne & Blekinge. Det marina intresset har funnits med sedan barnsben. Är uppväxt med pionjärdykare och sjömän i släkten som gett sin syn på saken och den är glasklar. Vi måste bli bättre på att förvalta våra hav och det marina kulturarvet. Det marina kulturarvet i våra farvatten är kanske den största skatt vi har i vårt land som också är av stort internationellt intresse. Tyvärr håller arkeologin på land att försvinna i och med globala utsläpp som ger negativt PH på land. Under ytan vet vi väldigt lite om hur föroreningarna påverkar vraken under en längre tid..
    Arbetar som Kart & Mätningsingenjör, arkeolog, osteolog.
    Är ordförande i Åhus Maritima Sällskap. En Ideell förening som drivs av arkeologer, historiker & dykare för att bevara och samla information kring nordöstra Skånes marina kulturhistoria
  • ANDREAS ÖBERG

    FILMARE OCH DYKARE
    Tog mitt första dykcertifikat 1999, 12 år gammal och ogillade mörka djupa vatten och båtar. 20 år senare ett par dykande varv runt jorden så finns det inget bättre än just mörka djupa vatten och båtar i alla slag som tar en ut till dykplatserna.
    Djupets stilla mysterier har alltid lockat mig till nya utmaningar i dykvärlden. Har de sista åren specialiserat mig på rebreather, teknisk djupdykning, vrak, grottor och eftersökning. Efter att ha dykt med flertalet världsledande pionjärer i dykvärlden har jag samlat på mig massor med kompetens som SCSC har nytta av. Till vardags jobbar jag som IT konsult på Egmont och driver ett eget företag som erbjuder diverse IT lösningar.
  • ROBERT SCHÖN

    MARKNAD/PR
    Jag har ett mycket stort intresse för naturen och havet, har under många år befunnit mig där trycket är större än 1 atmosfär, d.v.s. under ytan som dykare tillika fotograf.
    Jag ser viktigheten i att arbeta för att bevara det kulturarv vi fått till oss och det vi också vill lämna efter oss till kommande generationer. SCSC är en föreningen som onekligen kommer att segla in på spännande vatten framöver och jag ser verkligen fram emot att få vara en aktiv och engagerad resurs i denna, för oss alla, viktiga seglats.
    Fotograf, Båtförare (Fartygs- och Maskinbefäl Klass VIII) och sedan år 2000 egen företagare som delägare i IT bolaget AddPro.
  • ANDERS SVENSSON

    DYKARE
    Anders har dykt/fridykt sedan 90 talet. Det stora intresset är marinarkeologi.
    Han har genom dykningen sett att man inte är så snäll mot havet gällande utsläpp och nedskräpning i vårt gemensamma hav.